Term Definitie
3D body scanning Dit toestel, dat iets wegheeft van een pasfotocabine, scant in een oogwenk het volledig lichaam en geeft de juiste lichaamsmaten als resultaat.
AR Met augmented reality wordt digitale informatie toegevoegd aan de werkelijke omgeving.
Beacons Kleine apparaten (kastjes) in fysieke ruimtes (zoals winkels) die een signaal uitzenden dat opgepikt kan worden door mobiele apparaten of tablets met een specifieke app.
Blockchain Systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Het bijzondere aan blockchain is dat er geen centrale autoriteit is, zo kunnen gegevens achteraf niet vervalst worden. Een bekend voorbeeld is Bitcoin.
Click & collect Artikelen gratis laten bezorgen in een fysieke winkel door middel van bestellingen op een webshop, zodat deze artikelen snel opgehaald kunnen worden.
Cross-Selling & recommendation tool Het aanbieden van toebehorende producten op basis van suggesties ten opzichte van bestelde of gekochte producten.
Customer feedback analysis Feedbackanalyse houdt in dat de behoeften en frustraties van klanten in kaart worden gebracht, zodat bedrijven de klanttevredenheid kunnen verbeteren en klachten kunnen verminderen.
Digitaal winkelschap Winkelschap waarbij via elektronische impulsen zoals licht, een sub selectie van producten gehighlight wordt aan de hand van digitale filters.
Digital ticketing / wachtrij Online wachtrij door middel van het surfen naar een bepaalde website.
Digitale assistant Interactieve assistent om productinformatie te bekomen of het juiste product te vinden.
Digitale kiosk Digitale kiosken zijn interactieve terminals die reclameboodschappen en promoties tonen en waar klanten eveneens kortingsbonnen kunnen afdrukken.
Digitale loyality card Digitaal platform waarop loyaliteitspunten, stempels of andere kunnen worden verzameld in het kader van een loyaliteitsprogramma.
Digitale schermen Schermen waarop informatie gepresenteerd wordt over bepaalde producten, de winkel zelf, het weer, …
Digitale shelf labels Elektronisch sturen van prijskaarten van artikelen. Deze kunnen draadloos worden bijgewerkt vanuit een centraal systeem.
Directional sound Geconcentreerde geluidsgolven die enkel hoorbaar zijn in een bepaald (klein) gebied.
Display quality tests (bvb. Rol Ikea) Aantonen van levensduur van een bepaald product door middel van een continue test die uitgestald staat in de winkel zelf.
Email marketing E-mail marketing is een vorm van direct marketing waarbij (potentiële) klanten door middel van een e-mail direct benaderd worden.
Facial detection Het identificeren van menselijke gezichten in digitale foto’s.
Geofencing Virtueel afbakenen van een geografisch gebied door middel van GPS. Bij het verlaten of binnenkomen van een gebied kan er digitaal gereageerd worden.
Heatmap Een heatmap is een van de resultaten uit een eye-trackingonderzoek, het toont de meetresultaten van de delen van het scherm waarop de blik van de klant het meest en langst bleef rusten.
Hologram 3 dimensionale figuur, waarneembaar met het blote oog.
Holoroom Virtuele realiteit gecombineerd met een kamer waarin de gebruiker vrij kan bewegen.
Humanoide robot Robots met een menselijke uitstraling.
Influencertool Tool waarbij sociale media worden gescand om influencers te vinden om jouw product te etaleren.
Instructievideo’s Video’s waarbij aanwijzingen worden gegeven tot correct gebruik van een product.
Interactief schap Interactieve presentatie van een bepaald product waarbij de gebruiker door middel van parameters, digitale assistentie krijgt.
Interactieve billboards Promotie van een bepaald product dat participatie van het publiek vereist. Deze advertentie veranderd door middel van het gedrag van de kijker.
Interactieve etalageruit Etalageruit met extra digitale informatie omtrent de getoonde producten.
Klantdetectie Het nauwkeurig detecteren van klanten door middel van sensoren boven de toegangsdeur.
Mobiele betaling Betalingen via de smartphone of andere media.
NFC tags Near Field Communication: een manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter.
Online platform Softwareapplicatie op het internet.
Pick-upsysteem Locker-systeem waarbij de klant de gewenste goederen via een ophaalsysteem 24/7 kan afhalen.
QR codes Quick Response: tweedimensionale, geavanceerde streepjescode die meer informatie kan bevatten dan een traditionele barcode.
Robot Programmeerbare machine die vaak niet alleen informatie verwerkt, maar ook verschillende fysieke taken uit kan voeren.
Scan & go Scannen en betalen van producten zonder gebruik te maken van een menselijke assistent, gebruikmakend van een zelfscanner.
Self check-out Scannen en betalen van producten zonder gebruik te maken van een menselijke assistent, gebruikmakend van een handscanner.
Sensoren Kunstmatige uitvoering van wat in de biologie een zintuig wordt genoemd.
Smart mirror Een spiegel met een geïntegreerde display achter het glas met extra mogelijkheden voor de weergave van multimediale gegevens, zoals tekst, afbeeldingen en video’s.
Social media wall Digitaal platform waarbij foto’s, video’s of andere content van verschillende sociale media gepresenteerd worden.
Tablets/digitale kiosk Interactieve terminals die reclameboodschappen en promoties tonen en waar klanten eveneens kortingsbonnen kunnen afdrukken.
Thuisbezorging Postbezorging van artikelen bij je thuis.
Tools relatiemanagement CRM staat voor Customer Relationship Management. CRM software wordt gebruikt om uw klantenbestand centraal op te slaan en te gebruiken. De kracht van een CRM systeem ligt in het inzichtelijk maken van analytische processen, de kennis van uw klantenbestand en gedrag te verhogen en het sneller kunnen schakelen met uw relaties.
Touchscreen Schermen waarmee applicatiebediening via de handen mogelijk wordt gemaakt.
Virtuele winkel Interactieve beleving van een fysieke winkel, via een webplatform of virtuele realiteit.
VR Virtual Reality is een omgeving die met computers wordt gegenereerd en via een speciale VR bril ofwel headset te bekijken is. De gebruiker ziet en hoort een levensechte ervaring die vaak interactief is.
Wayfinding Navigeren binnen een fysieke vestiging door middel van interactieve pijlen of routes.

Klik hier om de lijst als PDF te downloaden.