BUYER PERSONA

Bij je digitale transformatie is het noodzakelijk om een duidelijk beeld van je klant te krijgen en je ontwikkelingen af te stemmen op de noden en wensen van die klant.  Het opstellen van buyer persona kan je daarbij helpen. Een buyer persona is immers een fictief personage die je eindklant belichaamt op basis van gedrag en doelen.

Persona helpen je in de huid te kruipen van jouw klanten en klantgericht te zijn. Ze geven je inzicht in:

  • wie je klanten zijn
  • wat zij proberen te bereiken
  • wat ten grondslag ligt aan hun gedrag
  • hoe zij denken
  • hoe het aankooptraject er uit ziet
  • waarom zij bepaalde beslissingen nemen

HOE GA JE TE WERK

Maak persona per doelgroep van jouw diensten. Beschrijf hun persoonlijkheidskenmerken, geef hen een naam, plak er een gezicht op. Maar belangrijker nog, bepaal ook de eigenschappen die ervoor zorgen dat zij interesse hebben in jouw product of dienst. Waar zijn ze naar op zoek?

Vervolgens kan je vanuit die persoon vertrekken om de customer journey of klantreis op te stellen. Op welke manier komt hij/zij met jouw onderneming in contact? Hoe leert hij/zij je kennen? Hoe wordt hij/zij het liefst benadert? …

Ga zelf aan de slag! Download de templates hier:

GENERATIE PERSONA

Om je alvast op weg te helpen, stelden we generationele buyer persona en hun respectievelijke customer journey op. Door op onderstaande persona te klikken, krijg je een dieper inzicht in de verschillende generaties m.b.t. hun winkeldoelen, motivaties en frustraties alsook hun gebruik van en affiniteit met technologie.  Verder kan je zien welke touchpoints van belang zijn in hun customer journey. De customer journey werd lineair voorgesteld, maar op elk moment in de klantreis kan er natuurlijk een nieuwe behoefte ontstaan.